Everts' blog

« | Thuis | »

De Kerk is Moeder met een missie

Door Evert Everts | 26 januari 2008

Ook al is het niet gebruikelijk, toch kunnen we het niet laten prof. dr. J. W. Maris te feliciteren met zijn afscheid als hoogleraar aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn. De reden van deze blog is met name het thema van zijn afscheidscollege afgelopen vrijdag: De Kerk is Moeder met een missie. Persoonlijk konden we helaas niet aanwezig zijn bij het afscheidscollege. Wel konden we de kennis nemen van de samenvatting in het Reformatisch Dagblad. Daaruit is duidelijk dat het thema niet alleen fundamenteel bijbels onderbouwd is, maar ook praktisch toegepast.

Ik kan me zo voorstellen dat er veel instemmende reacties geklonken hebben na dit college. Tegelijk voel je het probleem dat de erkenning en de instemming vaak moeizaam toegepast wordt in de praktijk van het kerkelijke leven.

Bij het lezen van de samenvatting moest ik verschillende keren denken aan onze eigen moeders (Rina’s moeder en mijn eigen moeder). Zij zijn voor ons voorbeelden geweest, en nog steeds, van moeders die hun missie naar binnen (hun gezin) en naar buiten (de naaste in en buiten de kerkelijke kring) niet hebben verloochend. Ook al waren er de menselijke beperkingen, nooit hebben ze aan de de ene kant voorrang gegeven ten koste van de andere. Om het op onze manier te zeggen: ‘het is niet om er veel woorden aan vuil te maken, maar om het te doen.

Moeder Benjamins Moeder Benjamins

Vandaar dat ik op deze plaats onze moeders graag wil eren als zichtbare illustraties van een gedenkwaardig afscheidscollege. Voorbeelden ter navolging.

Rubrieken: Nieuws, Zv web |

Eén reactie op “De Kerk is Moeder met een missie”

  1. André zegt:
    29 januari 2008, om 14:24

    Evert, ik sluit me er helemaal bij aan om onze moeder zo te eren.
    Verder valt er over het onderwerp ‘Kerk is moeder met een missie’ natuurlijk nog veel te zeggen, maar dat ga ik (hier) niet doen.
    Hart. groet en sterkte en zegen bij ‘de laatste loodjes’, André