Everts' blog

« | Thuis | »

Begeleiding leerlingen in het buitenland via Internet

Door Evert Everts | 15 november 2006

Ouders met kinderen in het buitenland staan voor een enorme uitdaging het onderwijs goed te regelen. Wat zou het mooi zijn als mensen met vakkennis ondersteuning kunnen bieden. Nu het Internet steeds algemener beschikbaar is wordt e-learning aantrekkelijker. Daarvoor is dan wel speciaal samengesteld materiaal nodig.

Een belangrijke vraag is welke software daarvoor gebruikt gaat worden. Er zijn twee manieren om het aan te pakken.

1. Software dat de leerstof presenteert op de computer van de leerling

De leerstof wordt aangeleverd door middel van een CD-rom of als download via het Internet. Daarna kan de leerling er mee aan de slag zonder dan een verbinding met Internet nodig is. Dit is de beste optie als er geen of beperkt Internet beschikbaar is op de plaats waar de leerling studeert.
Over deze categorie heb ik geschreven in dit artikel. Onder de genoemde programma’s zijn er die meer kunnen dan alleen woordjes inprenten. Bijvoorbeeld, WinFlash, mijn favoriet, kan heel goed gebruikt worden om om studiemateriaal te presenteren, in te prenten en de kennis te testen.
Veel meer mogelijkheden biedt SuperMemo. De laatste nederlandse versie, het kost € 37,00. Engelse versies van het programma zijn voordeliger te verkrijgen, Het geeft mogelijkheden voor instructie, uitleg, inprenten en testen van kennis.

2. E-learning: software die werkt via Internet

Een heel andere benadering is het om speciale e-learning software te gebruiken. Dit zijn speciale Internet-pagina’s die zo opgebouwd zijn dat stap voor stap de leerstof doorgenomen, bestudeerd en getoetst wordt. Er zijn op het Internet diverse mogelijkheden beschikbaar. Een overzicht is te vinden op bijv. http://www.digidoo.nl/links/e-learning/.

Zelf heb ik het pakket Atutor bekeken. Dat geeft zeer uitgebreide mogelijkheden om materiaal te publiceren in een complete leer-omgeving. Het kan volledig in het Nederlands opgezet worden, en dat lijk me belangrijk voor onze doelgroep.
Een andere mogelijkheid voor nederlands publiek is Moodle. Ziet er ook prachtig uit, evenals Dokeos. Deze sites komen wat formeler over en zijn daarom minder flexibel op te zetten en te gebruiken.

Ik ben er van overtuigd dat deze programma’s belangrijke mogelijkheden bieden voor het thuisonderwijs van kinderen in het buitenland. Zelf heb ik met geen enkele methode van e-learning praktijk-ervaring. Daarom zou ik graag in dit forum reacties willen ontvangen van mensen met eigen ideeën, aanbevelingen, enz.

Rubrieken: Expatschool |

Eén reactie op “Begeleiding leerlingen in het buitenland via Internet”

  1. Petra Smit zegt:
    3 november 2008, om 09:43

    Beste Evert,

    Met een aantal jaar willen we opnieuw op reis en zijn alvast begonnen met het oriënteren op de verschillende mogelijkheden voor het onderwijzen van onze kinderen die dan 14 en 12 jaar zijn.

    We blijven graag op de hoogte van de ontwikkelingen op onderwijsgebied.

    Heb je wel eens gekeken naar de schriftelijke cursussen van LOI, NHA enz?
    Wij hebben van de NHA een aantal complete pakketten op zicht. Volgens hen is het mogelijk om bij een Nederlandse ambassade een examen af te leggen in het buitenland. Alhoewel dat laatste voor ons niet van toepassing is.

    Met vriendelijke groet,

    Petra Smit