« In het buitenland, en toch naar school | Thuis | Onderwijs in het buitenland – alleen Nederlands »
Computerprogramma’s voor thuisstudie
Door Evert Everts | 15 november 2006
Voor het thuisonderwijs kunnen computerprogramma’s een belangrijke ondersteuning bieden, als ze op de goede manier gebruikt worden.
In dit bericht beperk ik me even tot het leren van woordjes bij het leren van talen. Iedereen weet dat “stampen” niet de eerste liefhebberij is van een leerling. Een computerprogramma kan hulp bieden om toch systematisch aan een woordenschat te werken.
De eerste mogelijkheid is gratis: Overhoor van EFKA-Soft. Een mooi programma. Op de website zijn de bestanden met woordjes van diverse methoden te downloaden. Een aanrader, als je zelf genoeg discipline hebt en alleen een programma zoekt om woordjes te leren.
Een ander programma is SuperMemo. Het is ook een programma waarvoor betaald moet worden. Het lijkt me een prachtig programma, dat een enorme dienst kan bewijzen voor thuis-studerenden, ook in het buitenland.
De nederlandse versie (2004) is te koop op CD voor 37 Euro. Die heb ik niet kunnen proberen, omdat die toegestuurd moet worden. Er is een online-versie, waarvoor je geen programma op de computer hoeft te installeren. Je betaalt dan alleen de leerpakketten die je wilt gebruiken.
Maar er zijn andere mogelijkheden. De nederlandse versie is een vertaling van het internationale SuperMemo, dat in diverse uitvoering te koop is. Te beginnen bij de meest recente versie (2004), die kost 39 USD. Dat is meteen al een stuk aantrekkelijker, als de Engelse taal niet zo’n groot probleem is. Je kunt natuurlijk gewoon nederlandse lessen maken en gebruiken. De belangrijkste basis-functies zijn vertaald in het Nederlands in de vertaal-modules. Je kunt ze hier vinden.
Vroegere versies van SuperMemo zijn hier te vinden.
De versie 2002 is gratis uit te proberen, en de registratie kost 29 USD. Vanzelfsprekend mist deze versie enkele nieuwigheden.
Van tijd tot tijd wordt een versie van het programma vrijgegeven, zodat het gratis te gebruiken is. Op dit moment is dat de versie 98. Deze versie heeft meer van voldoende eigenschappen om van veel nut te zijn voor het (thuis)onderwijs. Dus dit is een aanrader voor wie veel wil winnen, maar niets wil of kan besteden.
Via Kennisnet kwam ik nog een paar programma’s op het spoor om woordjes te leren. Teach2000 en Selingua zijn beide gratis. Kijk hier voor een vergelijkende test.
Zelf geef ik de voorkeur aan een programma WinFlash van Open Window. Het is een programma om jarenlang systematisch mee te werken. De studiemethoden zijn zeer divers, en altijd zo in te stellen dat het een uitdaging blijft. Resultaten worden bijgehouden, zodat je niet nutteloos dingen doorneemt die je al weet. Als ik de mogelijkheden overzie kan het een programma zijn dat ook de instructie en de evaluatie voor z’n rekening neemt.
Ik heb diverse bestanden van Overhoor bewerkt voor WinFlash. Een idee is om die via dit forum beschikbaar te stellen. Anderen zouden ook modules kunnen samenstellen, zodat het een groeiende verzameling wordt die voor velen nuttig kan zijn.
Rubrieken: Expatschool |
12 februari 2007, om 12:46
Op onze school (Vechtdal College in Hardenberg, Ommen en Dedemsvaart) gebruiken we het programma Teach2000. Dit vanwege de vele bestanden die er zijn en omdat het gratis is. Voor leerlingen wel belangrijk.
Een aanrader is ook WRTS. Kijk op de ze link voor meer informatie. De bestanden die je hier aanmaakt worden bewaard op Internet en zijn dus altijd en overal te bereiken (zolang je Internetverbinding hebt).Bij deze software(website) kan je ook de uitspraak laten horen in diverse talen.