Everts' blog

« | Thuis | »

In het buitenland, en toch naar school

Door Evert Everts | 15 november 2006

Als een nederlands gezin naar het buitenland verhuist, tijdelijk of blijvend, dan is er vaak een dringende vraag: hoe zal het met de kinderen gaan? Ouders nemen een beslissing. De kinderen hebben geen keus, maar wel de gevolgen. Kunnen ze de verandering accepteren? Vaak zullen ze niet alleen de moeilijke, maar ook de mooie kanten er van wel inzien.

Maar ze moeten toch ook naar school? Als je in het buitenland verblijft, ben je buiten beeld van de onderwijs-inspecteur. Er zal niet gauw een leerplicht-ambtenaar voor de deur staan. Maar toch is scholing van groot belang. Ouders zijn verantwoordelijk dat hun kinderen de vorming krijgen die ze voor hun verdere leven nodig hebben.

Als het over onderwijs gaat: het kind staat centraal, de ouders zijn verantwoordelijk.

Er zijn diverse manieren om het probleem van het onderwijs op te lossen. Globaal kunnen we denken aan de volgende mogelijkheden:

 1. De leerling gaat naar een locale school in het buitenland.
 2. De leerling gaat naar een internationale school.
 3. De leerling gaat thuis een schoolprogramma afwerken (homeschooling).
 4. De leerling volgt lessen op een school in Nederland via video/Internet.
 5. De leerling blijft in Nederland.

Welke keuze de beste is hangt van diverse factoren af.

Elke mogelijkheid heeft z’n haken en ogen. We willen ze in het kort bij langs gaan.

1. De leerling gaat naar een locale school in het buitenland

Dit is de meest voor de hand liggende oplossing. Een kind gaat naar de school waar hij woont. Waarom wel in Nederland, en niet in het buitenland? Toch is het duidelijk dat het voor expats iets ingewikkelder is dan voor iemand die in Nederland woont.

Voorwaarden:

Voordelen:

Nadelen:

2. De leerling gaat naar een internationale school.

Een internationale school is een vorm van onderwijs die we aantreffen in vele plaatsen in de wereld. De internationale school heeft vaak een hoger niveau van onderwijs, en het onderwijs wordt in het engels gegeven. Deze mogelijkheid verschilt niet veel van nummer 1. Toch is er reden voor om het als een aparte mogelijkheid te overwegen.

Voorwaarden:

Voordelen:

Nadelen:

3. De leerling gaat thuis een schoolprogramma afwerken.

Homeschooling. Het nederlandse woord is: thuisonderwijs. Deze vorm van onderwijs is is vooral in de amerikaanse wereld bekend. Het is in Nederland sinds 1969 niet meer mogelijk om middels thuisonderwijs aan de leerplicht te voldoen. Alleen ouders die een vrijstelling hebben van de Leerplichtwet op grond van een richtingsbezwaar kunnen hun kinderen thuisonderwijs geven. Als je in het buitenland woont ligt het anders. Om veel meer redenen kan het de beste, of zelfs de enige mogelijkheid zijn om je kinderen van geschikt onderwijs te voorzien.Soms zijn er verschillende gezinnen die het samen regelen. Als er een nederlandse onderwijzer beschikbaar is, kan die zich vrijwillig, of tegen passende vergoeding, inzetten om les te geven. Je kunt het zien als een tussenvorm tussen de internationale school (punt 2) en homeschooling.

Soms moet je als ouders het echt zelf regelen. Dit forum is bedoeld met name deze groep te ondersteunen. Hier noemen we alleen in het kort de voorwaarden, voor- en nadelen.

Voorwaarden:

Voordelen:

Nadelen:

4. De leerling volgt lessen op afstand.

Een nieuwe mogelijkheid is om met behulp van de moderne middelen van communicatie deel te nemen in lessen die op een andere plaats in de wereld plaatsvinden. Thuis studeren kan al geruime tijd door middel van uitgebreide video-pakketten. Overigens zijn ze alleen in het engels beschikbaar. Maar nu Internet steeds meer gemeengoed wordt, ook in de minder ontwikkelde landen, is het steeds eenvoudiger te realizeren om met een directe verbinding geheel mee te doen met een klas in Nederland.

Voorwaarden:

Voordelen:

Nadelen:

5. De leerling blijft in Nederland.

Het andere uiterste. Soms is het nodig om hiervoor te kiezen, vooral als de kinderen ouder worden, en het moeilijker wordt om ‘het zelf te regelen’. Voor de leerling én de ouders is het vanzelfsprekend een grote stap om voor deze optie te kiezen.

Voorwaarden:

Voordelen:

Nadelen:

Rubrieken: Expatschool |

Eén reactie op “In het buitenland, en toch naar school”

 1. Evert Everts zegt:
  12 juni 2007, om 13:35

  Reactie van Trui in het gastenboek van de voormalige site expatschool.awardspace.com

  Hallo, Ik heb zojuist deze site gevonden. Jammer dat er niet veel interesse lijkt te zijn tot nu toe.

  Ik weet niet of dit is wat ik zoek. Het lijkt allemaal erg NL georienteerd en mijn opvatting is dat als je NL verlaat je je moet richten op je nieuwe cultuur, inclusief de scholing van je kinderen. Maar ik ben een emigrant, sinds 14 jaar in NZ, en geen short term expat. Dan ligt de zaak misschien anders.

  Ik heb 3 kinderen 14- 12 en 9 en ’school’ ze sinds 4 jaar thuis. De laatste zonder vast omlijnd curriculum/programma.