Everts' blog

« | Thuis | »

Linke soep op Internet

Door Evert Everts | 17 november 2007

Wie MSN’t er niet? Skype begint er ook steeds meer in te komen.
Het lijkt er op dat je niet veel naars kan overkomen als je niet zelf verkeerde vrienden en pagina’s opzoekt. Toch is dat niet waar.

Gisteren kreeg ik ineens via Skype het verzoek van een vreemde vrouw uit Marrokko om haar te accepteren als contactpersoon. De foto vertoonde veel vrouw met weinig kleren, en er stond een link bij naar een website die al genoeg verklapte over de inhoud. Niet pluis. Intussen had dezelfde persoon ook al een chatvenster geopend met een oneerbare vraag.

Dat chatvenster kun je in Skype voorkomen via Extra – Instellingen – Privacy – vink aan: alleen contactpersonen contact met me opnemen. Meteen doen dus!
Maar je kunt volgens mij niet voorkomen dat een vreemde je vraagt om hem/haar te accepteren als contactpersoon. Dus als je niet welbewust besluit om meteen dat soort verzoeken te ‘NEGEREN’, weet je niet wat je over je heen haalt. Beter nog is de persoon te blokkeren.

Nog gemener is een virus dat zich via MSN verspreid. Je krijgt van een goede (maar wat te argeloze) bekende een chatbericht binnen met als tekst zoiets als ‘jij naakt? http://www.msn-system.com/contact.php….’, met je emailadres er bij. De kleur nodigt je uit om nieuwsgierig op de link te klikken. Maar als je dat doet, wordt hetzelfde berichtje meteen verzonden naar al je contactpersonen bij MSN. Gemeen hè?

In de Windows Live Messenger kun je via Opties – Privacy aanvinken: Alleen geaccepteerde contactpersonen kunnen mijn status zien en mij berichten sturen. Altijd doen!
Maar het is blijkbaar niet voldoende om jezelf te beschermen tegen gevaarlijke valkuilen. Daarvoor moet je ook naar Opties – Beveiliging gaan en ‘Links toestaan in het gespreksvenster‘ uit zetten.

Rubrieken: Internet |

Reacties afgesloten.